Afleiding is niet gewenst

De oplossing tegen afleiding in 3 stappen.

Afleiding is een van de grootste killers van productiviteit. Afleiding zorgt voor een verminderde focus. Wanneer je een bepaald resultaat of voortgang in een project of plan wenst is afleiding allerminst wat je nodig hebt. Toch hebben we er allemaal mee te maken. Je leest in dit artikel wat je kunt doen om afleiding te minimaliseren.

Laat ik beginnen met de oplossing. Wil je nooit meer afgeleid worden en maximale focus hebben? Dan hoef je maar 2 dingen te doen.

 • Zorg dat je maar met 1 ding bezig bent in je leven
 • Zorg dat je alleen bent en niemand je kan storen

Oké, dat is redelijk utopisch. De tijd dat we als mensen maar met 1 ding bezig kunnen zijn in ons leven is voorbij, mee eens. Toch kan ik me nog goed herinneren dat ik in mijn tienerjaren mijn volledige aandacht had bij mijn sport. De trialsport. Het gevolg hiervan was dat ik me niet af liet leiden door ‘onbelangrijke’ zaken om me heen.

Dit was zo belangrijk voor me dat ik al het andere naast me neer legde. Zelfs school probeerde ik tot een minimum te beperken. Uiteraard tot grote irritatie van mijn ouders en leraren…;-)

Toch leidde deze vorm van leven tot de resultaten die ik zocht. Ik werd 3 keer Nederlands kampioen motor-trial. Kijk eens naar top-sporters zoals mijn favoriete voorbeeld Max Verstappen. Hij is met 1 ding bezig en al het andere moet er voor wijken. Er is geen afleiding en dus is er resultaat.

Wat is er belangrijk genoeg voor jou zodat je niet afgeleid wordt?

Wat kost afleiding jou?

Onderzoek heeft aangetoond dat we gemiddeld 2 uur aan productiviteit per dag verliezen door afleiding. Als je net als ik als zelfstandige werkt kan je de kosten makkelijk becijferen. Laten we zeggen dat je een uur tarief van € 100,- hanteert. Reken dan eens uit wat afleiding je kost op jaarbasis. Ik kom op € 40.000 per jaar!

Kunnen we de afleiding dan helemaal naar 0 reduceren? Nee, natuurlijk niet! En daarmee gaat de rekensom ook niet helemaal op. Maar als je er zo naar kijkt is het belangrijk genoeg om je ervan bewust te zijn, toch?

Waar komt afleiding vandaan?

Onze wereld is inmiddels mooi op elkaar aangesloten door het internet én allerlei technologie. Zo komen we er op ieder moment van de dag achter wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt. En dat vinden we maar wat interessant! Afleiding door je omgeving

De informatiestroom gaat sneller dan ooit tevoren en via meerdere kanalen. We leven in een tijdperk van ‘informatie obesitas’ waarin we continue het gevoel krijgen iets te missen. Dit is niet werkelijk zo, maar het oerbrein stuurt ons hierin.

Willen we voldoening en resultaat ervaren dan zullen we selectiever om moeten gaan met de informatie die we toelaten. Daarnaast is het essentieel om erachter te komen wat voor jou belangrijk genoeg is om je niet af te laten leiden.

Stel je eens voor dat je een groot gedeelte van deze tijd zou kunnen terugwinnen. Wat zou je dit opleveren?

Feitelijk zijn er 3 soorten afleiders:

1. De interne afleiding

Dit zijn alle afleidingen die jij zelf initieert door de gedachtes in je hoofd. Dingen die je niet wilde vergeten en waar je ineens aan moet denken. Sh*t, ik moet Hans nog een mailtje sturen, of ik heb beloofd om die belangrijke klant vandaag te bellen.

Het gevolg is dat je gaat ‘schakelen’ tussen de belangrijke taak die je aan het doen bent en de belangrijke taak die ineens in je opkomt. Dit schakelen en weer in concentratie komen kost tijd. Klik hier voor een interview met Theo Compernolle waarin hij uitgelegd dat multitasken niet bestaat (sorry dames).

De oplossing hiervoor is om niets in je hoofd te bewaren. Je hoofd is er niet voor gemaakt. Het blijkt een

Afleiding door social media

slecht archief om informatie op te slaan. Daarnaast zijn we evolutionair zo gemaakt dat we met alles watiets voor ons betekent ook direct iets willen doen. Dit was in

de oertijd misschien handig, maar nu zit dit mechanisme ons in de weg.

“Alles wat in je hoofd zit heeft voor je hoofd prioriteit en daar wil je wat mee doen.”

Zorg voor een systeem die je helpt om dingen niet meer in je hoofd te bewaren. Richt dit systeem zo in dat je overzicht hebt over al je taken op het moment dat het nodig is. Op deze manier hou je ruimte om je meer te focussen op de dingen die ‘NU’ belangrijk zijn en bespaar je dus tijd door niet te schakelen.

2. De externe afleiding

Dit zijn alle afleidingen die van buitenaf op je af komen. Mailtjes die mensen naar je sturen. Telefoontjes die je krijgt. Collega’s die je storen om wat te vragen. En zo kun je nog meer dingen opnoemen die jou onderbreken van dat belangrijke werk wat af ‘moet’.

Als je bewust bent van deze afleiders, wapen jezelf hier dan tegen door ALLE notificaties van apps en programma’s uit te zetten. Daarnaast kun je eens experimenteren om op een andere plek te gaan werken waar je meer rust hebt en minder gestoord wordt.

“Alles wat je aandacht kan krijgen, krijgt je aandacht”

Het breinJe brein is dermate efficiënt dat het ongeveer 1400 stuks aan informatie per minuut kan opnemen. Wanneer wij lezen vullen we dit gemiddeld in met circa 250-300 woorden. Met de overcapaciteit gaat je brein aan de haal en vult dit in met afleiding.

Een mooi redmiddel is de koptelefoon. Die helpt je om aan je omgeving duidelijk te maken dat je niet gestoord wil worden. Wat overigens niet helpt als mensen nog steeds op je schouder gaan tikken en extra hard tegen je schreeuwen dat ze je wat willen vragen…;-).

Wanneer je muziek als opvulling toevoegt, zal je brein minder snel afgeleid worden door je omgeving. Voorwaarde is wel dat het non-vocale muziek is en bij voorkeur tussen 60-70 beats per minuut.

3. Inhoudelijke afleiding

Regelmatig zijn we bezig om dingen die op ons af komen te beoordelen. Klopt dit? Ben ik het hier mee eens? Zit hier voor mij een actie in? Belangrijke afleiding waar je een beslissing op moet nemen.

Het beste is om direct te beslissen wat iets voor je betekent en deze beslissing zo min mogelijk uit te stellen. Doe je dit laatste wel dan zal je veel tijd verliezen door het opnieuw te moeten bekijken.

Bewust worden van afleiding is het begin. Door onze natuur is het lastig om het patroon van afleiding te doorbreken, maar niet onmogelijk. Lukt dit je wel, dan zal je meer kunnen bereiken met meer voldoening.

De 3 belangrijkste tips tegen afleiding op een rij

Nu even terug in de praktijk. Je komt weer in de weerbarstige wereld waar het druk is aan informatie en het lijkt of iedereen iets van je wil. Welke 3 dingen moet je doen om minder afgeleid te worden en dus productiever te worden.

 1. Bewaar niets in je hoofd. Het is er niet voor gemaakt.
 2. Zonder je af en schakel alle notificaties van je apparaten uit
 3. Neem direct beslissingen over wat er moet gebeuren

 

Wil je meer weten over hoe je deze tips goed in de praktijk kunt toepassen? Bekijk dan deze pagina met informatie over onze aankomende cursussen. Hier leren we je exact hoe je dit doet en krijg je het resultaat wat je wilt.

 

2 antwoorden
 1. Koen van Ettinger
  Koen van Ettinger zegt:

  Ik zag deze update in eerste instantie ook als in het artikel genoemde “afleiding”. Was even druk met verwerking van mails en las dan toch uit nieuwsgierigheid dit artikel. En wat Jon schrijft is helemaal waar! Blij met de tips. Als startend ondernemer is dit een welkome afleiding geweest. Ik ga er zeker wat mee doen.
  Koen van Ettinger
  Pensioenadvies- en Communicatie

  Beantwoorden
  • Jon
   Jon zegt:

   Hallo Koen, eerlijk is eerlijk, ook mijn mails en artikelen zijn een vorm van afleiding. Maar hopelijk wel op zo’n manier dat het voor jou kan bijdragen aan minder afleiding…;-) Bedankt voor je reactie!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *