De essentie van persoonlijk leiderschap

Leiderschap it is. Persoonlijk leiderschap. In november 2016  had ik het genoegen en de eer om Neerlands best beoordeelde leiderschapstraining te volgen. Het door velen geprezen meesterwerk van top-trainer Remco Claassen. In dit artikel lees je over mijn ervaringen van de training en hoe ik de beklijfde theorie maanden later nog steeds gebruik. Verderop in het artikel geef ik je een stap voor stap uitleg over hoe ik het dagelijks toepas.

Deze training is werkelijk de meest indrukwekkende training die ik ooit gevolgd heb. Het bleek een 40 uur durende rollercoaster rit waarbij je vastgenageld op je stoel zit. Je kan nergens heen en je maakt je klaar voor een volgende looping. De grote diversiteit aan theorie, de oefeningen en de ervaring hierbij zijn behoorlijk diepgaand.

Voor de mensen die dit programma kennen vast herkenbaar. Voor velen zal het een raadsel zijn hoe deze (niet zelf benoemde) goeroe het voor elkaar krijgt om trainingsdagen van 14 uur te draaien. Hoe houdt hij mensen in de piek van hun energie en maximaliseert het leereffect? Als je wilt weten hoe? Ga dan vooral zelf ervaren, kijk hier voor meer informatie en laat je verassen (dit is overigens geen reclamepraatje).

“Alles wat ik vertel weet je al!”

Zo begint Remco zijn training. En dit klopt, alle theorieën en stof die langs kwam had ik al eens gelezen of van gehoord. Ik paste het soms toe en soms niet. Maar zoals Anthony Robbins zegt: “All knowledge is potential power”. Remco heeft het vermogen om je dit in 40 uur met humor, plezier en vermaak keihard duidelijk te maken! Het is opmerkelijk om te zien hoeveel van de theorie ik nog steeds dagelijks gebruik.

“Als je geen plan maakt voor je eigen leven, wordt je ingezet voor andermans plannen. (Remco Claassen)”

Remco ClaassenIk zou deze top-trainer absoluut te kort doen als ik zijn meesterwerk probeer samen te vatten in een paar zinnen. Dit is dus zeker niet mijn bedoeling. Zelfs de informatie in de folder doet de inhoud van de training niet voldoende recht. Gemiddeld beoordeeld worden door HBO+ Nederland met een 9,5 zegt volgens mij wel iets.

Het punt wat ik wil maken is dat het soms pijnlijk duidelijk is dat velen van ons zich laten inzetten voor de plannen van anderen. Dit gebeurt niet alleen op levensniveau maar ook op microniveau. Kijk eens hoe je agenda en hoe je werk beïnvloed wordt van buitenaf. En dit geeft niet als het in lijn ligt met waar jij naar toe wilt, maar dan moet je wel eerst weten of de weg waar je op zit wel de weg is die leidt waar je naartoe wilt.

“Leiderschap is weten wie je bent, wat je wilt en dit kunnen vertalen naar een voordeel voor anderen. (Remco Claassen)”

Ik geloof echt dat steeds meer mensen in deze tijd de behoefte hebben of steeds sterker ontwikkelen om ‘Baas over eigen agenda‘ te zijn. Om in deze informatie volle wereld voor zichzelf koers te bepalen en richting te kunnen houden. Dit is niet alleen ‘Essentieel leiderschap’ op levensniveau maar ook op microniveau. In de waan van de dag je koers kunnen behouden zodat je effectief aan je eigen plan kunt werken en waardevol bent voor je omgeving.

Hoe houd ik leiderschap over mijn plannen?

Buiten veel theorie over leiderschap op persoonlijk en organisatie niveau heb ik de volgende routines ontwikkeld om koers te houden en overzicht te bewaren. Ik werk van groot naar klein terug. Dit is de makkelijkste manier om dagelijks de juiste keuzes te maken in de overvloed van informatie en mogelijkheden die je op je afgevuurd krijgt.

Van groot naar klein:

 1. Persoonlijke missie
 2. Jaardoelen
 3. Kwartaal plannen
 4. Maandelijkse evaluatie
 5. Wekelijkse planning
 6. Dag-focus

1.Persoonlijk missie

In de training van Remco moedigt hij je aan om dieper over de essentie van je leven na te denken. Wie ben ik? Wat wil ik? Hoe ben ik van waarde voor de wereld? Ik heb er na de training ongeveer twee maanden over gedaan om mijn persoonlijke missie uit te schrijven. Dit geeft mij houvast voor het maken van grote keuzes. Als je wilt zien hoe deze eruit ziet, stuur me dan een mail voor een voorbeeld.

In mijn persoonlijke missie heb ik mijn essentie en leefregels op 5 leefgebieden omschreven:

 1. Emotioneel
 2. Fysiek
 3. Sociaal
 4. Actief
 5. Materieel

Remco noemt dit de schijf van 5…;-)

2.Jaardoelen

De jaardoelen helpen mij het grotere plaatje over een jaar in te kleuren. Waar wil ik staan als dit jaar voorbij is? Ik heb mijn persoonlijke groeidoelen omschreven op elk van de gebieden binnen de schijf van 5.  Jaardoelen zijn specifiek, helder en meetbaar. Ze passen op 1 A4.

3.Kwartaal plannen

Ieder kwartaal maak ik voor mezelf de balans op. Wat heb ik afgelopen kwartaal bereikt? Wat wil ik het volgende kwartaal ontwikkelen en bereiken om dichterbij mijn jaardoelen te komen. Wederom pak ik de schijf van 5 erbij en omschrijf de groei op maximaal 1 A4-tje. Dit hangt in het zicht op de flipover in mijn kantoor.

4.Maandelijkse evaluatie

Iedere maand maak ik de balans op. Zit ik nog steeds op koers om mijn kwartaal plannen te halen? Moet er ergens worden bijgestuurd? Iedere maand vertegenwoordigd 1 vel op mijn flipover die dagelijks in het zicht hangt. Op deze flipover staan maximaal 26 impact actiepunten genoemd die ik af kan vinken. Motivatie technisch werkt dit goed doordat je continue gefocust blijft op wat je nog wil doen en de mentale beloning van wat je al gedaan hebt.

Het ziet er ongeveer zo uit:

Flip-over met maximaal 26 maanddoelen

Flip-over met maximaal 26 maanddoelen

Deze tip over het gebruik van een flipover heb ik overigens opgepikt van mijn collega Bart van den Belt. Het helpt me enorm bij het overzicht in de voortgang op maandbasis en het geeft een goed belonend effect. Als je dit doet bewaar dan de ‘oude’ flipover’ vellen zodat je dit terug kan kijken. Dit zal je een voldaan gevoel geven omdat we vaak vergeten hoe productief we zijn geweest!

5.Wekelijkse planning

We komen steeds dichter bij het daadwerkelijk in de praktijk brengen van actiepunten. Ik wil van groot naar klein werken. Zo houd ik verbinding met mijn missie en mijn lange termijn doelen. Ik neem op week en dagbasis veel beslissingen om focus te behouden. Het overzicht op lange termijn helpt me hierbij.

Voor mijn wekelijkse planning ga ik meestal op zondag avond even een half uurtje zitten. Ik maak contact met mijn missie en neem mijn taken/projectenlijst erbij. Dit laatste houd ik overigens allemaal bij in ToDo-ist. Ik formuleer op 1 A4 de voortgang die ik de aankomende week wil boeken. Dit kunnen punten zijn van mijn flipover of punten van een project of actielijst.

De essentie in mijn persoonlijke missie laat zich omschrijven door 4 kern-gebieden: Liefhebben, Geven, Groeien en Leren. Binnen deze gebieden omschrijf ik wat ik van mezelf verlang de aankomende week. Kort, krachtig en op 1 A4. Dit hang ik in het zicht op mijn flipover zodat ik me dagelijks herinner van essentiële zaken en me niet af laat leiden door randverschijnselen.

Je kunt een voorbeeld hier downloaden.

6.Dag-focus

Nu zijn we zover dat het aankomt om het daadwerkelijk uitvoeren van iets…. Het moment dat het allemaal kan gebeuren. Om mezelf goed te wapenen tegen alle wanorde en afleiding die op me afkomt elke dag heb ik de volgende routine :

’s Avonds ga ik zitten en zorg ik dat ik de dag afsluit. Er zijn geen openstaande punten meer die moeten gebeuren. Als  die er wel zijn dan verplaats ik ze naar een volgende dag in mijn ToDoist takenlijst. Als ik de mentale rust heb gevonden besteed ik 10 minuten aan het formulieren van maximaal 3 dingen die ik de volgende dag als eerste wil doen.

Door dit de avond van te voren te doen voorkom ik dat ik de volgende ochtend gegijzeld wordt door email, appjes, collega’s of telefoon. Ik bereid als het ware mijn brein voor om deze taken prioriteit te geven over al het andere. Hoe het precies werkt heb ik uitgebreid beschreven in deze blog.

Leiderschap, elke dag

Vaak helpt het om bij die waan van de dag te beginnen en daar orde in te scheppen zodat er ruimte ontstaat. Ruimte die we kunnen gebruiken om het plan te maken voor ons eigen leven. In mijn trainingen is dat exact de ingang waar in begin, dankzij de training van Remco Claassen ben ik erachter gekomen dat mijn werk een nog veel dieper liggende betekenis heeft. @Remcoclaassen bedankt!

Heb jij goede routines om je leven op koers te houden en je doelen te verwezenlijken? Laat een reactie achter onder deze blog. Ik ben benieuwd naar je mening of je vraag.

2 antwoorden
 1. Joke de Mos
  Joke de Mos zegt:

  Een geweldige blog. Ik heb ook mogen genieten van Remco en ben het hartgrondig eens met wat jij schrijft. Heerlijk om weer even recht in mijn stoel te komen.

  Beantwoorden
  • Jon
   Jon zegt:

   Dank je wel Joke. Het was en het is nog steeds waardevol, dat zal het waarschijnlijk ook blijven. Ik krijg een beetje dat ‘broedergevoel’ als ex-cursisten onder elkaar…;-)

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *