Max Verstappen

Hoe Max’s verhaal een voorbeeld is voor ons

Wie de actualiteiten heeft gevolgd zal hebben meegekregen dat Max Verstappen in de GP van Amerika een geweldige inhaalrace heeft gereden. In de laatste ronde van de race wist hij door een briljante inhaalactie (ik heb vroeger ook gekart dus ik kan me een beetje inleven) de Fin Kimi Räikkönen te passeren. Hij kreeg echter 5 seconden straf voor het verlaten van de baan (met 4 wielen) en werd 4e geklasseerd. Los van deze veel besproken beslissing kwam tot mij het inzicht hoe dit voorval een mooie parallel trekt naar de wereld waarin wij leven.

Zo gaan wij met aankomende grootheden om

Max Verstappen is een mens met een zeer verstrekkend talent en focus. Het is een school voorbeeld van iemand die er geen enkel misverstand over laat bestaan wat hij wil bereiken en hier moet alles voor wijken. Max laat een grootheid zien waarover ieder mens beschikt maar wat er overwegend niet uitkomt.

Wanneer een grootheid in aankomst is wordt deze veelal door de zittende macht tegengewerkt. Verandering is namelijk iets wat ons behoorlijk angstig maakt. Daarnaast speelt jaloezie maar vooral de pijn in het zien van andermans focus, kracht en doorzettingsvermogen veel mensen parten.  Wat gebeurt er vervolgens? We proberen aankomende grootheden tegen te houden om op de plek te komen waar ze horen. Dit laatste gebeurt niet alleen in de sport, het gebeurt ook in het bedrijfsleven.

Mensen houden zichzelf klein

Met lede ogen zien we toe hoe andere mensen tot grote hoogte stijgen. Enerzijds kunnen we ervan genieten en anderzijds weten we dat ook in ons die grootheid zit. Op welk vlak dan ook. Ieder mens is uniek en ieder mens kan naar ongekende hoogte. En waarom ook niet? Waarom breken we niet los van onze eigen beperkende overtuigingen, en gaan ‘vol gas’ voor die doelen die wel willen bereiken. De reden is Angst.Max Verstappen winst

Angst om afgerekend te worden en voor wat anderen mogelijk van ons vinden. En angst om niet goed genoeg te zijn. Besluit je wel om ervoor te gaan dan kun je rekenen op weerstand vanuit de wereld. Deze kijkt namelijk toe hoe jij dit doet en zal je gaan bekritiseren om je klein te houden en binnen de lijntjes te blijven kleuren (of binnen de lijntjes te race…;-))

Breek door die muur en ga ervoor

De waarheid is dat wij mensen overwegend zijn opgegroeid in een cultuur waarin het niet gewaardeerd wordt als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt. Ik kan me dit nog goed herinneren dat ik als klein jochie lid was van de lokale motorclub en successen begon te boeken. In plaats van dat men trots op me was, spraken ze zich uit dat het toch vooral de bedoeling was om plezier te maken maar niet teveel succes te hebben.

De enige reden dat we aankomende grootheden in een vroeg stadium niet helpen om sneller hun grootheid te bereiken is omdat we ontevreden zijn over ons eigen leven. Managers die mensen klein houden in het bedrijfsleven uit angst voor hun eigen baan. Ondernemers die niet willen samenwerken met mensen die slimmer zijn dan zijzelf. Ook deze mensen kunnen grootheid bereiken als ze exact zouden weten wat ze willen en zich niet tegen laten houden.

Dit zijn de mensen waar we tegenop kijken

Soms zijn er uitzonderingen en weten de grootheden door de muur te breken. Ze maken zich los van kritiek en weerstaand. Zo bereiken ze de absolute top en worden ze immuun voor de kritiek en zijn ze niet meer te pakken door de kleindenkende en angstige omgeving.

Max Verstappen met teamWe hebben voorbeelden nodig om te groeien, zo is het altijd al geweest. Grootheden die laten zien hoe ieder mens zoals jij en ik tot grote hoogte kan komen. Het zit ook in jou om een voorbeeld te zijn.  Max Verstappen is zo iemand, voorbeelden die erkennen dat het leven kort is en je er Max-imaal voor moet gaan.

Ook in jou zit deze unieke en grote kracht wat je kan maken tot een voorbeeld. Voel je het? Dan is mijn vraag aan jou, wat doe je ermee?

 

1 antwoord
  1. Hans van der Meer
    Hans van der Meer zegt:

    Helemaal mee eens, Jon. Veel te vaak houden we onszelf klein of worden we klein gehouden. Doelen stellen, focus en je door niemand laten tegenhouden zijn absoluut onontbeerlijke zaken die nodig zijn voor succes.

    -Hans van der Meer

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *